23 mai 2016

Pe malul Rhinului

Salut!

Sunt linistita astazi, desi stiu ca ma asteapta o saptamana foarte grea, caci cea trecuta am cam stat in casa vrand-nevrand. Dar sunt linistita, caci vineri am rezolvat in sfarsit cu asigurarea mea. Nu mai este (deocamdata) nimic de rezolvat! Masina este in regula, placi elvetiene, totul platit si totul ok, carnetele noi de conducere sunt cat pe ce sa ajunga; facturile platite, in fine.. totul merge acum cum trebuie. Singura problema este ca nu am timp de cursurile de germana. Am colindat toate scolile, si cursul cel mai tarziu incepe la 18:30, ora imposibila pentru mine. Nu imi permit ore particulare, e mult prea scump! Un curs normal costa minim 600 chf, deci imaginati-va daca as face ore particulare :)) Ma gandeam ca poate gasesc unul nocturn, dar pentru ei cel de la 18:30 deja li se pare nocturn. Mda. Ma mai gandesc ce sa fac, cursurile incep in august, pana atunci trebuie sa rezolv cu orarul meu, caci vreau neaparat sa reiau germana. 

Acum ploua din nou, dupa un weekend insorit, dar e bine, plantutele mele se bucura si cresc mari :D Ah, da, inca nu vi le-am aratat. O voi face, promit.

Cand vremea este buna, in Basel se merge pe marginea raului Rhin, ca si cum ar fi plaja. Copiii se joaca, mingile zboara prin toate partile, miroase a mancare si a gratar peste tot.. e frumos. Si noua ne place acolo, anul trecut am fost de multe ori cu niste cunoscuti: picnic, muzica, voley, iarba verde.. Abia astept sa vina sor'mea sa mergem impreuna :D

Pozele sunt dintr-o plimbare destul de veche, cateva saptamani deja. Am gasit locuri minunate in Basel, unele ascunse, altele mai la vedere. Orasul e plin de zone verzi, e curat si linistit. Incet-incet ii descopar toate colturile, si imi place din ce in ce mai mult.










Stiti despre canalul din Panamá? Pai avem asa ceva si in Basel. Desigur, mult mai mic, dar e. Am stat sa vedem si cum fuctioneaza, pentru mine a fost o noutate si o experienta interesanta! Pentru cei care nu stiu, incerc sa explic cum pot eu mai bine: pe raul rhin este un baraj care face ca raul sa fie in 2 nivele destul de diferite. De aceea e nevoie de acest canal pentru ca barcile sa poata sa isi continue drumul. In primul pas, barca are drumul liber sa intre in acest canal, se poate vedea in prima poza, iar in ultima poza se vede ca barca deja e inauntru. Se inchide usa din spate (in ultima poza se vede, daca va uitati bine, un perete in spatele barcii) si in aproximativ 15 minute se goleste acel spatiu de apa, aceasta fiind golita spre partea unde raul e mai jos, pana ce se niveleaza apa. Cand apa e nivelata, se deschid portile din fata si barca poate sa isi continue drumul. Sper ca s-a inteles :)

Va doresc o saptamana cat mai frumoasa, va puuup!

18 comentarii:

  1. Ce peisaje minunate... o adevarata oaza de liniste si relaxare. Intr-un astfel de loc nu ai cum sa nu iti incarci bateriile. Fara cuvinte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Amalia! Natura imi incarca bateriile mereu; muntele, verdele, aerul curat.. :)
      Ma pui in mijlocul padurii si sunt cea mai fericita!
      Te pup!

      Ștergere
  2. Ce frumoase imagini ne arati! Multe locuri de plimbare si deconectare.
    Sper sa reusesti cu acel curs de germana. On-line nu exista?. Nu ar mai trebui sa te deplasezi. Poate doar la final.
    O saptamana frumoasa si spornica, Evelyn!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Suzana!
      Chiar nu m-am interesat, poate ca ar fi si online, dar caut clase la care sa asist, sa am un profesor care sa ma corecteze, cu care sa vorbesc, sa imi puna teme :)) M-ar motiva mai mult.
      O saptamana frumoasa si tie, cu mult soare!

      Ștergere
  3. Linişte, multă linişte răzbate din pozele postate de tine, parcă nici nu-i real, parcă nici nu se pliează cu mileniul tumultos în care trăim.
    Tare frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar era multa liniste, foarte placut. Vara va fi mai aglomerat, imi imaginez, dar mereu este un ambient placut pe acolo.
      Multumesc de aprecieri :) O saptamana minunata iti doresc!

      Ștergere
  4. Din punctul de vedere al turistilor Basel este un oras excelent. :) Altfel spus: ii vei descoperi intregul farmec, dar si "defectele" si s-ar putea sa-l iubesti. :)
    Cursuri de germana! Oh! O prietena a incercat sa ma invete limba, dar n-a reusit - râdea in hohote cand ma auzea rostind cuvintele. :))
    Sunt sigura ca se va rezolva si cu aceste cursuri. :) Succes!
    Faine fotografiile si interesant "mecanism" pe Rhin.
    Iti doresc sa ai o saptamana buna-buna. :) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu recunosc ca la inceput Basel nu imi placea, pentru ca prima data cand am venit in Elvetia, m-am cazat in Baden (Aargau) si pe acolo era totul mai.. rustic. Basel e mai industrial, dar prima impresie mi-a fost gresita. Are locuri foarte frumoase, doar trebuie cautate/gasite.

      Multumesc mult, la fel iti doresc o saptamana cat mai faina :) Te puup!

      Ștergere
  5. Frumoase poze, frumoase locuri! Ecluze avem si noi pe Dunare si pe canalul Dunare-Marea Neagra Cele mai vizibile sunt cele de la Cernavoda, pe Dunare, si de la Agigea, pe canal, care se pot vedea de pe podurile rutiere :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiam :) Am dat repede un search pe google si nu se compara cu asta din Basel. Asta e chiar micut :)) Dar a fost interesant de vazut!

      Ștergere
  6. ce poze frumoase, as vrea sa vad privelistea si pe viu :).

    cat despre germana, sper sa gasesti intr-un final un curs accesibil, poate apare pe undeva :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ajungi si tu vreodata pe aici, cred ca ti-ar placea :)
      Pupici!

      Ștergere
  7. Foarte idilic peisajul ! Nici n-ai zice, ca esti intr-un oras mare. Si chiar e voie sa faci gratare in parc ? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur ca sunt si locuri aglomerate in Basel, dar totusi am vazut orase mai putin importante si mai aglomerate decat acesta. Si daca umbli cateva minute, ajungi in astfel de locuri linistite si verzi, e minunat.
      Daa, toata lumea face gratar :D
      In Spania majoritatea anului este interzis sa faci foc, oriunde. Sunt doar cateva locuri in care se permite sa faci gratare, si doar primavara.. deci pe cand ti-e lumea mai draga si ai chef de gratar, te trezesti ca e interzis.
      Aici, in schimb, nu prea au treaba. Dar inteleg diferenta, in Spania mai mereu sunt incendii, nu prea ploua, caldura e mai apasatoare decat aici..

      Ștergere
  8. O plimbare aproape cu de toate. :)
    POate vei gasi online, cu teme, verificari, succes!
    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Online nu prea functioneaza la mine. Invat mai bine daca merg la clase. Am gasit totusi ceva in Germania, au si cursuri nocturne. Cum toate incep in august, am timp sa ma gandesc :)
      Pupici si tie!

      Ștergere