10 ian. 2016

Prima reteta: Ciorba de varza

Ciorba de varza

Chiar astazi am facut prima mea ciorba de varza si m-am gandit sa o impartasesc cu voi. Nu ma atrage atat de mult varza, de aceea nu am facut niciodata aceasta ciorba, am mancat-o doar la mama, la sora mea, sau la altii. E buna, dar daca trebuie sa prefer ceva, mai repede as face o ciorba de fasole, de cartofi, sau de zarzavaturi. Ei bine, eu bifez in caietul de retete de la mama toate mancarurile facute deja de mine, si cand am vazut ca tot ignoram ciorba asta, am decis sa o fac si sa ma lamuresc. 

Concluzia: voi mai face, a iesit foarte buna :)

Retetele nu le fac niciodata cap la coada cum scrie acolo, imi place sa mai adaug ce ma gandesc eu ca ar merge, sau sa scot unele ingrediente daca nu imi plac sau nu le am.

Pentru aceasta ciorba am folosit:
- 1 varza mica
- 2 morcovi micuti
- telina (cat se vede in poza)
- 2 cepe micute
- o jumatate de ardei gras
- apa cat sa cuprinda oala
- ulei, otet, sare, piper, ierburi
- sos de rosii
- bacon afumat
- smantana (la sfarsit)

 


Dupa ce am taiat marunt toate verdeturile, le-am pus (toate in afara de varza) in uleiul incins din oala si le-am facut vreo 10 minute la foc incet, pana au aratat ca in urmatoarea poza.


Apoi am pus sarea, piperul si ierburile si am mai lasat vreo 5 minute. Nu aveam nici cimbru nici marar, din pacate, de aceea am folosit ierburi ce am gasit pe acasa, mai exact oregano si ierburi de Provence.


Am umplut oala de apa, am pus si varza inauntru, si carnea taiata felii, in acest caz am pus bacon afumat ca doar asta aveam in frigider. Si asa, carnea o mananca doar sotul meu, a fost destul.


 

Aici taia sotul meu carnea, si se poate vedea caietul meu de retete de la mama :) Intotdeauna il am la indemana!! Si a mai ramas putina varza, desi era mica, mi s-a parut prea multa cand am vazut-o taiata. Voi face poate varza calita sau salata, maine.

 

Ciorba am lasat-o 1 ora la fiert, a mai trebuit sa completez cu apa si sare. Dupa ce a trecut ora, am pus 100gr de sos de rosii si 3 linguri de otet. Am mai lasat cateva minute pe foc si.. Voilá!


Mai lipseste smantana din poza, dar sotul meu nu mananca ciorba cu smantana, iar farfuria mea fara carne parea prea saraca pentru poza. A iesit tare buna, ierburile si-au facut treaba, si tare bogata in verdeturi. 

Voi o faceti altcumva? Imi pare rau cu nu am avut cimbru si marar.. sigur ar fi iesit mai buna!

Va pup!

10 comentarii:

  1. Ce bine arata!.Asa o fac si eu,dar mai adaug si marar,ii da o savoare deosebita.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Carmen! Daca stiam ca voi gati ciorba de varza, as fi cumparat si eu.. mama intotdeauna pune cimbru si marar si intr-adevar ii da ciorbei un gust deosebit. Te pup!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc! Bors rusesc cu fasole si sfecla? Ce bine imi suna! Oare gasesc reteta sau e o reteta ce faci doar tu? Totusi voi cauta.. si sfecla imi place dar nu o folosesc la mai nimic, din pacate.. Te puup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa ai pofta, draga mea! Arata tare bine tot ce gatesti tu aici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Urmeaza checul cu branza de vaci, lamaie si mac :D Zic bine? :D
    Sa va fie de bine!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa ar trebui, Cristina! :)
      Am zis eu ca o sa fac. Mai trebuie sa gasesc ingredientele si sa ma pun pe treaba! Te pup!

      Ștergere
  6. Da, da.. voi incerca si borsul rusesc. Dai idei bune :)) Eu am bors de la mama, si asta, pana se termina, apai ma dau pe sucul de lamaie :)))

    Voi incerca si cu sfecla, sa vad ce iese. Asta daca o sa cumpar de curand. Deocamdata, scriu pe hartie ideile de la tine si le pun in caietelul de retete. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu la ciorbe nu calesc nimic, le pun in ordinea fierberii: morcovi fierb mai greu (cam ca varza), ardei 15-20 minute, telina si ceapa in 10-15 minute, dovlecelul 10 minute, verdeatza 2-3 minute. Acresc cu bors (cand mai umplu) sau cu lamaie, si inchid focul. Daca nu pun carne imi pun 1-2 linguri de spamanta in farfurie (desi uneori pun smantana si la ciorba cu carne).
    Mai am supa de oase in congelator si deseori o adaug la gatit.

    Inainte caleam dar de cand am copil am eliminat pasul asta si gatesc la foc mic (calitul presupune prajire adica temp. de 150-170gr, focul mic este la 70-80gr)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cleo, multumesc de vizita!! Si mama face ciorba ca si tine, fara sa le caleasca. De fapt reteta ei, dupa care ma iau, nu e cum am facut-o eu. Dar mie imi place asa, parca au alt gust si ciorba iese mai gustoasa. Eu smantana incerc sa nu pun niciodata in toata ciorba, doar separat, desi uneori am facut si asa!
      Vorbind de supa de oase, in Spania se foloseste foarte mult. Eu nu mai vazusem asa ceva.. oase albe de cumparat :))
      Te pup!

      Ștergere