12 feb. 2017

Din bucatarie 5 (chili con carne, ramen..)

Va fi o postare mai lunga, adica multe poze :)) caci asteapta a fi postate de ceva vreme deja. Aveam de gand sa fac postari individuale, unele cu retete, cum ar fi ramen-ul de care va mai vorbisem. Dar am decis sa le pun toate aici pana la urma. Hai sa vedem ce am mai bucatarit.. anul trecut!


Piure cu tocanita de porc, plus muraturi.
 Aperitive
 Conopida murata cu piper si ulei de masline. Am multe borcane de la soacra mea. E muratura mea preferata si am de gand sa fac si eu :)
 Ceva bun si dulce!
 Pizza, dupa reteta Danutzei.
 Aperitive. Nucile nu imi plac deloc. Am incercat sa le mananc fiindca sunt bune si sanatoase, dar nu pot. Va trebui sa fac prajitura cu ele, doar asa le pot manca.
 Piure cu snitele (arse). Eu sunt mare fan piure :D Pe deasupra am pus praf de usturoi si cayena.
 Ciorba de cartofi. Cartofi, morcovi, ceapa, ardei verde si telina.
 Am prajit verdeturile apoi am adaugat putina carne afumata, probabil ce aveam prin frigider.
 Pus apa, fiert..
 Tarhonul il pregatesc din timp intr-un bol cu mult otet. Il adaug la sfarsit, si mai las sa clocoteasca vreo 5-10 minute ciorba.
 Ciorba de cartofi cu tarhon e gata. Mai punem putina smantana si eventual taiem cativa ardei iuti si la masa!
 Cartofi prajiti cubulete.
 Cartofii cu o tocanita rapida. Am pus cimbru peste cartofi.
 Chili con carne! Am gasit acest condiment intr-un magazin si am zis sa il incerc, sa vad cum e.
 Ingrediente pentru chili con carne:
O ceapa, putin ardei si usturoi.
 Fasole neagra, porumb fiert, carne tocata, praf de chimen si cayena (daca nu va place atat de mult picant, puteti pune boia)
 ..sos de rosii si condimentul special.
 Prajim verdeturile taiate marunt. Adaugam carnea, chimenul si cayena. (si sare si piper)
 Dupa ce am amestecat bine, adaugam si condimentul special pentru chili con carne.
 ..apoi sucul de rosii..
 ..fasolea si porumbul.
 Arata ca in poza, nu-i asa? :)
 Se poate manca direct din farfurie, dar eu am ales sa fac aceste barcute si sa le pun cativa jalapeños pe deasupra.
 Noi le-am mancat asa, dar ar fi trebuit sa punem barcutele cateva minute la cuptor. Crude nu erau, dar putin prea moi.
 Bineinteles ca am facut si guacamole.
 Ramen.
A trecut mult timp de cand am facut supica asta japoneza, si am o memorie foarte rea, asa ca nu imi amintesc de tot ce am facut si in ce ordine. Pozele ma mai ajuta, dar probabil ceva tot o sa uit sa va spun.

Primul pas, am pus puiul la fiert. Acest pui nu se baga in ramen, ci se foloseste doar pentru a face supa.
 Aici apar cateva din ingrediente. In dreapta e sticla de sake, bautura alcoolica facuta din orez. In stanga, sticluta de soia si alta de mirin (vin dulce, preparat din orez). Algele kombu din plasuta verde, bambu la cutie, ciuperci, praz, morcovi, muuult usturoi, ghimbir si ceapa verde marunta.
 Unde a fiert puiul, bagam si prazul, ghimbirul, ceapa, morcovii si usturoiul.
 Ghimbirul il taiem destul de marunt, sau feliat.
 Carnea de porc se infasoara si se leaga cu o ata. Noi nu am avut carnea potrivita, si a fost cam greu sa o infasuram. Se prajeste in putin ulei pe toate partile.
 In alta oala punem salsa de soia, sake, mirin, putin praz, alge, usturoi si ghimbir. Cand incepe sa fiarba, stingem focul.
 Mai jos am incercat sa facem "naruto", niste rotocoale cu spirale facute din surimi si faina. A iesit ce a iesit... Culoarea trebuia sa fie mai roz.
 Unde fierbe puiul, adaugam si ciupercile intregi si algele.
 Algele kumbu se cumpara deshidratate. Se umfla foarte tare, iar noi ne-am dat seama ca am pus prea multe :))
 Separat fierbem ouale in apa cu otet. Apoi punem carnea de porc prajita si ouale fierte in oala cu sosul de soia. Le tot intoarcem ca sa intre bine acest sos in oua si carne.
 Supa e gata, dupa vreo 2 ore pe foc.
 Scoatem tot din supa.
 Punem toate ingredientele in blouri separate.
Algele:
 Carnea de porc:
(asta trebuie bagata la frigider vreo 30 de minute cel putin)
 Ceapa verde taiata marunt:
 Ouale.
 Puiul
 Ciuperci, morcovi si bambú.
 Separat fierbem pastele speciale pentru ramen.
 Carnea de porc o scoatem din frigider, scoatem ata si o taiem felii.
 Cand totul e gata, e momentul sa pregatim farfuriile.
 Intr-un bol punem doua linguri din sosul acela preparat cu soia, sake, etc. Apoi umplem pana la jumatatea bolului cu supa. Apoi adaugam si pasta.
 Puteti observa ca oul a prins culoare de la sos. A prins si gust!
 Decoram frumos cu toate ingredientele: jumatate de ou, carne de porc feliata, naruto, morcovi feliati, bambu, alge, ciuperci feliate, ceapa verde si sesam.
Cam asa arata la sfarsit! A iesit bun bun, si ne-a placut, dar sunt prea multe ore in bucatarie, prea mult de lucru.
 Crema de dovleac.

 Morcovii, cartofii si dovleacul.
 Le prajesc in putin ulei de masline. Vad ca era si ceapa. Probabil am pus si ceva condimente.. nu imi mai amintesc.
In ultima vreme prajesc verdeturile in ulei de cocos.
 O branza roz cumparata de pofta. Nu a fost chiar atat de buna.
 Continuand cu crema de dovleac... Cand verdeturile sunt moi, adaugam philadelphia, patrunjel, si apoi le pasam cu blenderul.
 Crutoane, patrunjel verde de decor (si nu numai), si pofta buna!



Am facut de mai multe ori quiche de brocoli, mi se pare foarte usor, rapid si bun! Data viitoare vin si cu reteta si poze. O sa va placa! Am mai facut si lasaña de spanac cu branza de capra, multe vinete, burritos (mancare mexicana), varza a la cluj, etc.

Va pup si va doresc o duminica frumoasa!

18 comentarios:

  1. m-ai cam ameţit !!!
    felicitări pentru organizarea prezentării !
    toate sunt apetisante !!!
    plec repede ca să mănânc şi eu - nu mai pot să privesc !

    ResponderEliminar
  2. Draga, Evelin,mi-a placut mult ce ai postat !

    Nucile, asa crude, nici mie nu prea imi plac. Eu le mai pun la copt si le amestec cu putina miere intr-un bol micut de unde le maninc cu lingurita. Imi mai plac hidratate in apa peste noapte si a doua zi le decojesc pielita si seamana la gust cu nucile noi.

    Ciorba de cartofi imi place si mie dar fara tarhon ca asta nu imi place absolut deloc.

    Chili con carne n-am gatit si n-am avut ocazia sa maninc niciodata dar mi-a placut mult ca mincarea ta semana perfect cu cea din foto de pe plic !

    Ramen n-am mincat niciodata si ai dreptate ca dureaza foarte mult sa il pregatesti. O oala electrica unde sa pui toate ingredientele de la inceput pentru supa te-ar ajuta mult sa prepari acest fel de mincare, ti-ar scuti cel putin jumatate de efort in bucatarie. Arata foarte frumos si apetisant preparatul final !
    O seara frumoasa sa ai !


    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Sa stii ca am sa incerc sa decojesc nucile. Cele noi chiar imi plac! In rest, imi plac nucile si in prajituri, dar nu pot sa le zdrobesc, si parca ar fi mult de lucru la ele.
      Chiar am nevoie de o oala :)
      Ramen nu as mai avea de gand sa fac. Sotul chiar acum intr-o zi mi-a zis ca ii este pofta. Cred ca nu-si mai aminteste cat ne-am chinuit la ea :))
      Te pup cu drag, Geta!

      Eliminar
  3. Bravo, Evelyn! Ai stat ce-ai stat și acum vii să ne termini dintr-o dată cu toate bunătățile astea!
    Mulțumesc pentru idei, toate sunt foarte bune, dar ramen-ul acela mi se pare foarte laborios.

    Săptămână excelentă îți doresc! ☺

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Chiar este laborios, din pacate..
      Multumesc, zile frumoase, draga Zina!

      Eliminar
  4. Hai, ca m-ai trimis la bucatarie! :)) Am luat un sandviş. :)
    Super prezentare. Ramenul e cam dificil de facut, pentru talentul meu. :) In schimb, cred ca voi alege cartofi prajiti cubulete si snitel si muraturi, desigur, si ardei iute si... Si gata! :)
    Saptamana frumoasa iti doresc! <3

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si pentru talentul meu ar fi prea dificil, noroc ca am avut ajutor. Imi place sa mai fac si chestii ciudate, cand am timp. Daca nu am timp, nu te gandi ca fac de-astea :)) Duminica se gateste, in restul saptamanii se mananca ce se gaseste prin frigider si la nevoie se gateste ceva rapid si usor.
      Te pup, draga Diana!

      Eliminar
  5. Vai de mine, ce de bunatati ai pregatit!!! Bravooo!!

    Mi-ai facut pofta cu toate, dar cel mai mult cu chili con carne ...imi ploua in gura, efectiv :)) Si ramen-ul arata foarte bine, n-as refuza o portie fierbinte pe frigul asta :)

    Eu am gatit aproape numai retete clasice in ultima perioada. Parca n-am avut inspiratie in ianuarie, sper sa-mi revin in primavara :P

    Pupici :X

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si la mine a fost greu in ianuarie, nu am avut inspiratie deloc. Parca acum imi revine cheful de bucatarit, incet-incet..
      Pe cand faci videouri? :D
      Te puuuup!

      Eliminar
  6. Lipsesti omuletz drag de pe blog, dar cand vii... as pleca repede sa mananc dar nu am nimica! Asta e lovitura in stomac! :D :D :D

    Ramen nu am facut dar suna minunat - eu ador japonezariile. Iar despre chili con carne: arata fix ca in poza! asta da reusita!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Ti-as trimite cu mare drag macar o portie, dar tare frica mi-e ca nu ar ajunge intr-o stare prea buna.
      Daca iti place mancarea japoneza, ramen-ul ti-ar placea sigur! Mie imi mai place si supa de miso (cu tofu si alge, in general, si atat) dar sotului nu prea, are gust a sos de soia si e destul de slaba.
      Te pup cu drag!

      Eliminar
  7. Pai ce avem noi aici!?...ce de bunatati...Cum mai esti ? A trecut perioada grea si urata?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Multumesc Carmen! :)
      Inca nu a trecut de tot, dar incerc sa fie cat mai bine.
      Sunt obosita, dorm putin si simt ca nu am timp de nimic, si multe de facut. Dar toate trec pana la urma.. :)

      Eliminar
  8. Ce de mâncăruri și poze faine! Dar ramen mi se pare tare complicată. :) Ai avut răbdare, nu glumă. :)

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Mersi Adelina! Chiar am avut. Era duminica :)) si probabil am mai mancat cate una cate alta intretimp, ca de nu muream de foame :)

      Eliminar