17 oct. 2016

Din bucatarie 4

Stiu ca v-am vorbit de ciorbe, si supe-creme, si chili con carne si ramen... dar in aceasta postare va voi arata poze facute prin septembrie, de fapt. Vor urma si retetele, saptamana viitoare, sper.

Aaaah! Gata, am monitor nou :D Sunt cea mai fericita. E un Asus VS278, 27'', daca intereseaza pe cineva. E mai mare decat cel pe care il aveam, ala cred ca era de 24'' daca nu ma insel, dar era si mai gros si mai greu, fiindca acela era si TV. Asta e doar monitor. Inchid paranteza. Revin la mancare :))

Cand au fost prietenii nostri in vizita, am facut fondue. Prietenei mele, Anna, nu-i place deloc branza de niciun fel. Dar prima data cand a venit in vizita i-am facut fondue si i-a placut foarte mult, acum mereu vrea cand vine :) Mie mi s-a facut pofta doar vazand poza! Abia astept sa mai fac, pe vremea asta merge de minune :D In poza mai sunt aperitive si avocado cu sare si piper.
Stiu ca poate va suna ciudat, dar urmatorul aperitiv este foarte bun. Prima data am mancat asa ceva la socrii mei. Paine integrala uscata (care vine la pachet) cu dulceata de ceapa (in cazul asta a trebuit sa pun dulceata de smochine), branza de capra (cea care vine in rulada) si date la microunde cam un minut, pana ce branza se topeste.
 Apoi arata cam asa. Noua ne place foarte mult. Painea asta incalzita nu e prea buna pentru ca se cam inmoaie, de preferabil ar fi cu painici uscate mai groase. Cu dulceata de ceapa ne place cel mai mult, nu cred ca ar fi la fel cu dulceata de zmeura, capsune, piersici, etc. Dar nici nu am incercat, ce-i drept.
Am facut supa de pui cu taitei de casa adusi din Romania. Am pus la fiert o ceapa intreaga pe care apoi am aruncat-o, morcovi, telina si apio.
Sotului ii plac si frunzele de la apio, de aceea le-am bagat si pe alea in supa. Eu nu mi-am pus, nu imi plac frunzele asa intregi.
Tocanita de ciuperci cu smantana. Am taiat marunt o ceapa si jumatate de ardei verde, caci doar verde aveam, si le-am pus pe foc in putin ulei. Am pus sare si boia, apoi ciupercile feliate.

Am adaugat un paharel de vin alb si am lasat pe foc pana ce s-a mai evaporat.
Apoi am adaugat smantana, nu stiu exact cantitatea.. Am mai pus patrunjel si marar uscat si am lasat pe foc vreo 10 minute, amestecand din cand in cand.
Altadata faceam rantas cu faina, dar de ceva vreme am inceput sa renunt la faina pentru mancaruri. Poate sosul nu iese atat de gros precum ar iesi daca as face rantas, dar e la fel de bun, va asigur. Si mai sanatos.
 Tocanita de ciuperci de sus nu e aceeasi care apare in poza de mai jos. In cea care am facut-o pentru mamaliga am folosit un alt soi de ciuperci, mai scumpe, mai gustoase. Dar nu mai stiu numele :)) Mamaliguta de branza cu tocanita de ciuperci cu smantana. Si clar, muratura. In cazul asta, am mancat cu gogonele.
Si din cand in cand mai facem guacamole, pentru ca ne place. Cateodata uitam de avocado, iar daca acesta este prea copt, nu il mai mancam feliat cu sare si piper, ci il facem guacamole. Reteta o am de la Andreea :D Cantitatile nu prea le respect, pun asa, dupa cum vad, dupa ce am. Dar de obicei pun: avocado (1 sau 2), ardei verde, ceapa, salsa de chile habanero verde (sau tabasco), un pumn de coriandru (eu ii pun destul de mult), suc de lamaie concentrat, ulei de masline, sare. Apoi se paseaza bine. Eu nu ii pun rosii, dar se poate. Daca vreti sa puneti rosii, sa le cojiti inainte!! Eu as curata de piele si ardeii, dar e prea greu, de aceea pun mai putin, si il tai mai marunt. Se poate gusta de sare, lamaie si de picant, eu aproape intotdeauna mai adaug cate ceva.
Salata de verdeturi cu fasole rosie si coriandru.
Aici am mancat salata (cred ca era iceberg) cu fasole rosie si vinaigrette de mustar cu miere, care imi place mult si il fac eu acasa(adica nu cumpar facut). Reteta nu o stiu acum, mereu caut pe net atunci cand vreau sa o fac :))
Pasta de peste. In reteta scrie ca se zdrobeste pestele cu furculita, dar eu pun ingredientele impreuna si le pasez, ca sa ramana cat mai pastos. Ingredientele sunt: conserva de peste sau de ton in ulei (eu in ultima vreme mereu fac cu ton), 150g unt, sare, o ceapa si zeama de lamaie.
Struguri cu rosii cherry :)) Pentru ca sunt o curioasa.

Cam atat deocamdata. Mai am poze noi pe telefon, dar le las sa se adune pentru urmatoarea postare. 

Voi ce ati mai bucatarit? Puteti sa imi dati idei. Deja nu mai stiu ce ciorbe sa fac, cand il intreb pe sotul meu ce sa facem, singurele lui sugestii sunt: ciorba de fasole, ciorba de ardei umpluti si ciorba de varza :)) 

Va doresc o saptamana minunata :)

24 de comentarii:

  1. Numai și numai bunătăți! Aș vrea să știu cum se face dulceața de ceapă. E pentru prima oară când aud de așa ceva.
    Uite aici niște recomandări de ciorbe, borșuri, supe:http://zinnaida.blogspot.ro/p/ciorbe.html

    Eu ador ciorba de salată, supa de ceapă, supa Xavier. Poate o să vă placă și vouă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de recomandari, Zina! Chiar acum i-am scris soacrei mele si i-am cerut reteta dulcetei, eu nu am facut niciodata. Stiu ca mi-a zis vreodata ca e foarte usor de facut, dar nu stiu detalii :) O voi scrie cand o sa o am.
      Stiu de supa ta de ceapa, am tot zis ca o voi face. Cred ca o sa scriu retelele undeva ca sa le vad cand sunt in lipsa de idei. Ne-am uitat peste reteta la supa Xavier, nu stiam de ea si pare buna! Ni s-a parut curioasa denumirea, fiindca pe sotul meu il cheama Xavier, desi pe scurt i se spune Xevi (a se pronunta "Cevi") :D
      Multumesc din nou, o zi frumoasa si insorita!

      Ștergere
    2. ☺ Ce coincidență!
      Aștept rețeta!

      Zi minunată!

      Ștergere
    3. Soacra mea cumpara vreo 3-4 kg de ceapa pentru dulceata. Ceapa e "Cebolla de Figueres", care nu stiu daca se gaseste oriunde, dar o cumpara pe asta pentru ca e mai dulce. E rozulie, nu e alba.
      Se taie ceapa felii. Se pun pe foc intr-o cratita cu putin ulei si sare, la foc incet. Cand incep sa se inmoaie, se acopera cu hartie de cuptor (daca nu avem hartie de cuptor, si cu capac se poate. Hartia face ceapa sa transpire mai mult). Se lasa pe foc aproximativ o ora, dupa care razalim putina coaja de portocala (cam de jumatate de portocala). Apoi mai lasam pe foc pana ce vedem ca ceapa e facuta, e moale [nu mi-a zis cat timp, exact]. Acum ca e gata ceapa, se adauga zaharul. Daca se poate, zahar brun. Pentru fiecare 1kg de ceapa (aici ar trebui cantarita ceapa cand e calita, nu cand e cruda) se pune o jumatate de kg de zahar brun. Ca sa se mentina mai bine, i se pune putin otet (vinagre balsamico, de Módena - daca nu avem acest fel de otet, i se poate pune si otet de mere, sau ce avem). Cand inca e calda ceapa se pune in borcane, se inchid, si se intorc cu capul in jos, si se lasa asa cateva zile (pentru a elimina aerul din borcan).

      Cam atat mi-a spus mie soacra, sper ca se intelege reteta :)

      Ștergere
  2. Imi place ca pastrezi meniul simplu si nu mancati multa carne. Sa incerci rotocoalele de branza cu dulceata de rosii sau ardei pe paine prajita, cu ulei de masline, cum fac italienii bruschetta.
    Supe de iarna in meniul nostru ( in afara de cea cu perisoare pe care o fac si eu foarte des ) ar fi supa crema vichyssoise ( cu cartofi, praz si smantana ), apoi supa de peste, care iarna inlocuieste pestele la gratar, supa de sfecla ( cu bucatele de carne de vita ), supa cu pasta de susan ( tahini ), supa de linte si cea de naut. Dar lista ramane deschisa in functie de ingredientele din frigider :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul e ca nu cumparam multa carne. Eu nu mananc carne, in Elvetia e scumpa iar ca sa o cumparam in Germania sau Franta, prin granita putem trece doar un kg pe persoana. Ce cumparam congelam si mai pun in ciorbe sau tocanite, cateodata ii mai fac sotului carne prajita, snitele.. ma chinui si cu asta, ca nu prea am idei de ce sa fac incat sa putem manca amandoi. Aahh, da.. imi place bruschetta. Am cautat pe google ca nu stiam ce e, dar vazand mi-am amintit. Avem un restaurant italian familiar pe langa noi si ei au bruschetta pe un platou la intrare si in fiecare zi si dau la toti clientii gratis. O singura data am mancat la ei si am gustat si asta, mi-a placut!
      Crema vichyssoise ne place si noua, nu am mai facut demult. Soacra mea facea foarte des, cred ca de la ea am invatat. Supa de peste nu am facut niciodata, nu stiu daca mi-ar placea, nu s-a facut niciodata in familia mea. Supa de sfecla vreau sa o incerc! Multumesc mult de idei!!
      Zile frumoase, Dani!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Multumesc de apreciere, Laura! Mai trebuie sa fac supa minestrone, aia o am in gand inca de cand am vazut-o pe meniul tau :)

      Ștergere
  4. Eu inghit in sec! :)) Am mai aflat si noutati: mustar cu miere, dulceata de ceapa... Mi-ar placea tot ce ai enumerat aici!
    Idei pentru ciorbe?! Aici m-ai prins cu garda jos! :) Abia daca-mi ies legumele fierte. :) Glumesc, dar nu foarte mult. :)
    Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vinaigretta de mustar si miere cred ca este preferata mea pentru salate, uneori am mai pus si alune zdrobite in ea. Dulceata de ceapa mie nu mi-a placut la inceput, dar am descoperit secretul: in cazul meu trebuie sa o combin cu ceva sarat, de exemplu cu branza de capra, asa imi place foarte mult!
      Hehehe.. Lasa, ca mie nu-mi iese mamaliga :))) O face sotul, ca eu ultima data cand am incercat si nu mi-a iesit aproape ca am dat-o de toti peretii :))
      O saptamana minunata si tie, draga Diana! Te pup!

      Ștergere
  5. Uau! Ce regal culinar pe aici! Eu avocado il fac si mai simplu, doar cu lamaie si sare. Si imi place dimineata la... cafea!
    Recent am cumparat pentru prima data si dulceata de ceapa rosie si recunosc ca mi-a cam placut, desi gustul e cam bizar. Chiar o sa caut si eu o reteta sa o fac.
    Sa stapanesti sanatoasa monitorul. Pe unul mai mare retetele astea se vad splendid! :)
    Seara buna si o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avocado dimineata la cafea? :) Coriandru nu iti place? Noi nu prea il folosim la altceva ca sotului nu ii place, dar in guacamole e imprescindibil, ii da un gust aparte. Dulceata de ceapa rosie nu am mancat, soacra mea mereu a facut dulceata de ceapa alba. Da, e ciudat gustul.. nu oricui ii place. I-am cerut reteta soacrei si o voi pune aici pentru cine intereseaza, eu habar nu am cum se face. Multa ceapa si mult zahar, nu? :)) Aah, si mai e dulceata de ardei, asta mi-a placut mai mult decat cea de ceapa, dar i-am gasit mai putina utilitate.
      O saptamana minunata, Suzana!!

      Ștergere
  6. Faine idei! o sa mai imbunatatesc meniul, uitasem de unele feluri. Iar ideea de tartine calde cu branza si gem de ceapa mi se pare minunata pt cine.

    Eu fac multe supe: de galusti, creme de legume ( pun o leguma ca baza=50% si restul pe langa: morcovi, telina, ciuperci, rosii etc), dar si borsuri moldovenesti, acre ( radauteana, de legume cu sfecla rosie, de fasolica, de oase etc).

    Pt ca sa am sosul mai gros la ciuperci si fara faina, eu folosesc unt in loc de ulei, f. putin vin, smantana o iau grasa de ferma si o las la fermentat 2-3 zile si e si mai groasa, iar o data am separat niste ciuperci su smantana si am bagat blender si asta a ingrosat sosul. Nici eu nu vreau sa pun faina in sos, ca nu vreau sa mananc mamaliga cu faina :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Supa de galuste n-am mai facut demult, dar ultima data stiu ca m-am saturat de galuste :) Noua ne plac mult cremele, am tot amanat sa facem acum, asteptand frigul, desi frigul a ajuns deja. Chiar vreau sa incerc sa fac supa-crema de rosii, ca am vazut la Adelina. Radauteana am facut anul asta pentru prima data, mi-a iesit buna :) Sfecla rosie nu cumpar pentru ca nu stiu sa fac nimic cu ea, dar o voi rezolva si pe asta, am decis ca e timpul sa cumpar verdeturi mai multe si mai variate.
      Smantana e importanta pentru a obtine un sos gros si bun. Eu pana acum am folosit una foarte lichida, asa ca imagineaza-ti consistenta sosului.. De curand am descoperit o smantana buna si grasa, si mai vine si intr-o galetuta mare! :) Inca nu am incercat-o in sosuri, nu am avut ocazia. E atat de buuuna, o mananc cu paine si sare :))

      Ștergere
  7. cam greu am reuşit să termin de citit, pofta a fost foarte mare !!! sunt atât de apetisante toate preparatele !!! oftez...
    felicitări !

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamne, m-ai ucis cu postarea asta. Atatea bunatati la un loc, doamne! Parca le simt gustul si aroma... trimite prin posta putina mancarica <3 prea mi-ai facut pofta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ar fi atat de usor, ti-as trimite cu mare drag :) Pupici!

      Ștergere
  9. Draga Geta, ti-am sters comentariul fara sa vreau :( nu mi s-a mai intamplat asta inainte. Imi pare rau. Noroc ca am citit inainte de a avea intentia de a-l publica. Multumesc de idei, mi-ai dat o gramada :)) Ciorba de fasole cu ciolan afumat (sau in lipsa ciolanului, cu orice carne afumata) e preferata sotului meu. Chiar zilele astea am facut ciorba de zarzavat, dar fara carne de vita. Am facut-o cu multe verdeturi si la sfarsit i-am adaugat niste paste, a iesit destul de groasa.
    O zi de miercuri frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i nimic,se mai intimpla ! O zi frumoasa,Evelyn !

      Ștergere
  10. La noi se mananca cel mai des ciorba de pui cu legume (care e bors toata ziua,ca e acru :) ) si un fel de ciorba radauteana, dar fara legume pasate. Astea intra in categoria mancare pentru suflet, care incalzeste inima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac ciorbele acre :)
      Radauteana am facut-o o singura data si mi-a iesit bine :D Nu am mancat niciodata acasa la noi, am descoperit-o tarziu si doar in restaurante.

      Ștergere
  11. Gospodina fata esti! toate bunatatile arata foarte bine si sunt convinsa ca au fost delicioase1

    RăspundețiȘtergere