8 feb. 2016

Despre Tofu + Reteta

Salut! Azi vin sa va vorbesc putin despre tofu. Am cumparat mai demult si statea in frigider asteptand sa il gatesc, dar nu prea stiam cum :)

Asa ca inainte sa il pregatesc, am zis sa caut putina informatie sa vedem despre ce e vorba. Informatia o puteti gasi pe internet, aceeasi pe care am gasit-o eu, asa ca va fac un mic rezum.

Despre tofu:
- tofu e denumirea japoneza a acestui tip de branza obtinut din laptele de soia.
- originar din China si cunoscut de mai bine de 2000 de ani.
- are un gust neutru, de aceea este extrem de versatil putand fi preparat in multe feluri; are o abilitate de a absorbi noi arome.
- aliment necesar pentru vegetarieni pentru ca are multi nutrienti importanti precum proteine si calciu, de care cei care nu consuma carne au nevoie cu precadere.

Beneficii:
- continut sarac in calorii si colesterol
- bogata in proteine, fier, calciu, vitamina E, fosfor, magneziu, sodiu (10gr de proteine pentru fiecare portie de 125gr)
- are marea calitate de a ameliora simptomele menopauzei, prin efectul sau protector la nivelul sistemului osos.
- previne imbatranirea prematura
- produsele din soia, asa cum este tofu, previn instalarea de boli grave precum cancerul de san, osteoporoza sau afectiunile cardiovasculare.

Cum se depoziteaza tofu:
- Se tine in frigider, in pachetul sau, fara sa fie deschis. Se deschide doar cand trebuie gatit.
- daca pachetul a fost deschis, trebuie scurs bine de lichid si tinut in apa curata (cat sa treaca peste tofu), in frigider. Apa trebuie schimbata zilnic si poate sta asa timp de o saptamana.
- se poate si congela timp de maxim 5 luni


Acum va prezint o modalitate de a prepara ceva gustos folosind tofu. Am gandit ingredientele privind prin frigider, asa ca si voi puteti face cu ce aveti :) Cantitatile nu le pot spune exact, dar din poze va puteti da seama cam cat am pus din fiecare.

Ingrediente:
- tofu (am folosit doar jumatate din pachet)
- 2 cepe micute
- jumatate de ardei rosu
- 4 ciuperci
- brocoli
- 5 oua
- branza razalita si parmesano

Am taiat tofu patratele mici, si verdeturile le-am taiat marunt, in afara de brocoli, care l-am desfacut in copacei.
Am pus la prajit ceapa si ardeiul, apoi am adaugat tofu, sare, boia si putin busuioc. Dupa cateva minute am adaugat si ciupercile si brocoli. Le-am acoperit si lasat la foc mic timp de vreo 10 minute, pana ce brocoli s-a inmuiat.

Apoi am turnat totul intr-un bol de ceramica. Am batut ouale si le-am amestecat cu branza razalita si putina sare. Le-am turnat peste amestecul de mai sus si apoi am pus parmesano pe deasupra.
Am bagat la cuptor vreo 40 de minute la 120° aprox. Am tot verificat cu furculita ca ouale sa nu ramana crude. Apoi am scos si am servit :)

Ne-a placut tare mult, eu am mai pus sos de rosii peste felia din farfuria mea, si daca ar trebui sa schimb ceva, cred ca as pune mai mult brocoli. Mi s-a parut foarte gustos!

Desertul:

Va doresc o saptamana cat mai frumoasa!

13 comentarii:

  1. vreau si eu :). tu imi faci cam multe pofte :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ti-as trimite putin dar s-a terminat :))
      pai da, fac pofta ca sa faceti si voi acasa :P
      Te pup, Alina!

      Ștergere
  2. Recunosc, mănânc doar în timpul posturilor, atunci mi se pare că-i rostul lui, căci în rest, când vine vorba de brânzeturi, tot cele clasice îmi plac, mai ales că-mi place şi mămăliga.
    Tofu e ceva nou pentru noi, a apărut pe piaţa românească după revoluţie. Nu poţi face bulz din tofu, dar salate şi preparate de genul celor minunat prezentate de tine, cu siguranţă că se pot face.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mamaliga cu branza, cui sa nu ii placa? Chiar mi s-a facut pofta acum, va trebui sa cumpar si sa-l pun pe sot la treaba :)) (mie nu-mi iese, pierd rabdarea). Inca e destul de nou tofu pentru noi, nu toata lumea a mancat, si cred ca e mai mult adresat persoanelor vegetariene si da, si in timpul postului. Ca in rest, nu are gust si e foarte usor de gatit altceva mai bun. Reteta care am publicat-o putea linistita sa fie fara tofu. Ma gandesc ca daca il gatesc cumva singur, nu o sa imi placa :)) Dar aah.. avem nevoie de proteine. :)

      Ștergere
  3. Nu stiam ca esti asa priceputa. Bravo! Ne-ai incantat papilele gustative.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Laura, cateodata iese, cateodata nu :)) De la cat de nepriceputa eram cativa ani in urma la bucatarie, eu cred ca am evoluat destul :D Te pup!

      Ștergere
  4. Ohh, capsune din gradina :D alea sunt cele mai bune!
    Am citit si eu despre partile negative ale produselor din soia, si intr-adevar sunt. Dar e important sa stim ce consumam, aceste produse trebuie sa fie organice ca sa fie bune pentru sanatate si desigur ca trebuie consumate in cantitati moderate. Tot ce e prea mult, strica. Deci nu se poate abuza. Plus ca vazusem intr-un comentariu de-al tau pe pagina ta in care spui una din problemele tale de sanatate, si am gasit info pe net unde se spune ca persoanelor cu aceste probleme de sanatate, nu e deloc recomendat soia. Doar apoi am inteles. Te pup, Luiza!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca merge si asa mancata ca pe o salata fara sa ma pui oua si sa stea la cuptor.
    Pentru mamaliga chiar este o reteta, adica daca respecti proportiile iti iese asa cum trebuie, amestecata la inceput cu telul nu va avea cocoloase.
    Tofu, am gustat o data si nu mi-a placut.
    Ceva nou, aseara am facut paste cu avocado. :)
    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ar merge si fara oua, doar ca salata.
      Reteta pentru mamaliga care o am eu, e destul de buna. Recunosc ca vreodata am facut si eu si mi-a iesit :)) dar stii cand iti iese ceva rau si te traumatizezi? :))
      Sotului ii iese intotdeauna bine, are o rabdare infinita si nu se streseaza ca mine (si trebuie sa mentionez ca el nu auzise de mamaliga niciodata in viata lui).
      Avocado.. mmm.. Am si eu 2. Ma gandesc ce sa fac cu ei.
      Te pup!!!

      Ștergere
  6. N-am mancat tofu niciodata,noi cumparam branza de oaie(30 -40 kg) ,o bag la frigider si pe asta o folosesc la orice preparat pe care il fac cu branza,dar mi-ai facut pofta si cand merg la oras e musai sa-mi iau si eu.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa nu te dezamageasca daca il incerci, nu se compara cu branza :)) Eu incerc sa mai mananc, din moment ce nu mananc carne, caut proteine prin alta parte. Ah, si sa nu il gusti crud :)) Te pup Carmen!!

      Ștergere
  7. Eu l-am incercat o data si nu mi s-a parut pe gustul meu...raman la produse simple, locale.
    Intrebare pt cine se pricepe mai mult la nutritie: noi europenii oare stim sa digeram produsele din alte tari?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu e ceva gustos, intr-adevar. Nici mie nu mi-a placut prima data cand l-am incercat. Dar daca il gatesc in diferite forme (cum in reteta asta, de exemplu), se poate manca :))
      Eu nu sunt experta in nutritie, de fapt incerc sa invat, ca sa stiu ce are nevoie corpul meu, si ce nu. Prea am ignorat alimentatia in viata mea.. Asa ca nu pot sa iti dau un raspuns corect, dar ma gandesc, dupa parerea mea, ca putem.. cred ca ni se obisnuieste corpul, din moment ce sunt atatea produse ce consumam care vin din alte tari.. banane, de exemplu. Soia! Eu imi amintesc cata soia mancam cand eram copila :)) cand nu aveau parintii bani de carne. Dar nu stiu daca totusi asta afecteaza cumva corpul intr-o anumita forma, poate pe termen lung.. chiar nu stiu. Interesanta intrebare, totusi! Te pup Cleo!

      Ștergere