24 nov. 2016

Ciorba de varza (Lucskos káposzta)

Noua ne place mult aceasta ciorba. Nu v-am spus, dar cand fac de mancare imi place sa aud ceva, fie muzica fie videouri de retete, asa mai prind idei :) In rest, am caietul de retete de la mama pe care il folosesc mereu la orice. Mi-am dat seama ca nu prea sunt videouri de retete pentru ciorba de varza, se poate sa fie mai cunoscuta in Ardeal decat in alte parti. Am gasit mai multe cautand "lucskos" dar.. in maghiara. Si desi ar trebui sa inteleg, parca mi-ar fi mai usor in romana :)) Nu stiu daca voi faceti aceasta ciorba, dar am zis sa va pun reteta si cateva poze in caz ca cineva are nevoie. E foarte buna!

Ingrediente: 
- 1 ceapa mare
- 1 ardei verde
- 2 morcovi
- carne de porc (carne afumata, i se poate pune si bucati de bacon)
- 1 varza mica
- cimbru, marar, sare, piper, boia (eu am pus defapt piment de cayenne pentru ca ne place picant)
- bulion
- otet

Preparare:
Taiem ceapa si ardeiul marunt, morcovii rondele, carnea cum o vreti, noi o taiem mai mica, se face mai repede si e mai usor de servit in farfurie. Varza o taiem si pe ea marunt.

Punem putin ulei pe foc intr-o oala mare apoi adaugam ceapa si ardeiul, si putina sare sa transpire ceapa. Eu am folosit ulei de cocos si ulei de masline, ca sa incerc cel de cocos :)) Miroase bine. Ah, si am pus si putina slanina taiata marunt, acum observ vazand poza. E optional, dar da un gust bun. Cand ceapa e putin facuta, adaugam si morcovii.
 In reteta din caiet se pun legumele direct la fiert, dar eu nu pot sa fac nicio ciorba sau crema fara sa calesc putin legumele inainte. Mi se pare ca toata treaba asta da un gust mult mai bun ciorbei/cremei. 
Adaugam si carnea, sare, piper, cimbru tocat si eu am pus si praf de usturoi. Amestecam bine sa se amestece gusturile, lasam cateva minute, apoi umplem oala de apa. Nu chiar pana sus, ca trebuie sa punem si varza apoi.
 Cand apa fierbe, adaugam si varza taiata marunt, boiaua si cimbrul. Eu am pus o legatura de cimbru uscat adus din Romania. Aceasta ciorba nu pot sa o fac fara cimbru si marar, sunt ingrediente esentiale.
Lasam pe foc vreo 40 de minute, intre timp mai completam de apa daca aceasta scade si de sare.
Cand varza e deja moale si carnea facuta, adaugam si mararul tocat marunt. Eu aveam marar proaspat, dar se poate pune si uscat. Adaugam putin bulion si vreo 3-4 linguri de otet. Mai lasam pe foc vreo 10 minute.

 Eu inainte sa o termin o gust de cateva ori sa nu ii lipseasca sare, otet sau orice altceva. Gust si varza si morcovul sa ma asigur ca s-au facut bine.
Se serveste cu smantana si ardei iute.

Chiar is curioasa daca voi faceti aceasta ciorba, si daca o faceti ca si mine. Daca nu, v-o recomand, e foarte buna!

PS: Am facut poze ca sa le pun pe blog, apoi am scris si postarea, doar ca sa imi dau seama ca mai am o postare despre ciorba de varza.... Am decis totusi sa o public pentru ca din motive necunoscute, cealalta postare a ramas fara poze si fiind prima data cand faceam aceasta ciorba, am omis cateva ingrediente. Sa nu credeti ca nu mananc si altceva :))

Zile frumoase sa aveti!

19 comentarii:

  1. Am mâncat ciorbă de varză, dar nu am pregătit niciodată. O voi face acum, rețeta și fotografiile tale mă îndeamnă să o fac cât mai curând! Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. eu nu o fac dar cred ca o facui acum 15 ani, pt ca varza ne place doar cruda (ok, eu mancanc orice, dar colocatarii nu). As incerca sa folosesc la ea grasimea de la gasca, ca e faina si de calitate si ca o am in congelator :D .
    Intrebare: se poate tot fiert fara calire? Nu am mai calit de vreo 10 ani, habar nu am daca ficatul ar mai suporta, iar copilul sigur nu a consumat niciodata calit.

    Oricum gustul de afumatura de la slanina e minunat, ii duc dorul, mai ales de cand a dat frigul...

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu fac, dar la mine e mancare de varza cu carne ( de vita sau de porc ). O fac mai groasa, ca un paricas si fara morcovi, doar cu cimbru si ceapa si pun smantana in oala. Cu multa boia dulce, cum o facea bunica. Acum ca se deschide sezonul la varza, o s-o gatesc neaparat.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu avem în tradiţia familiei acest gen de ciorbă - cred că este gustoasă ! arată apetisant în fotografii !
    cu drag, îţi doresc un weekend cât mai plăcut !

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie nu prea imi place varza gatita, asa ca aceasta ciorba nu e chiar pe gustul meu, dar sunt multi oameni care o iubesc :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Delicioasa! :) Mama face - nu pune usturoi si otet ("acritura" isi pune fiecare, dupa gust). Cu smantana si ardei iute... n-as mai imparti cu altii. :)
    Am o amica ce-a mancat timp de 4 saptamani numai si numai ciorba de varza - era intre preferatele ei acest fel de mancare si-a zis c-o sa-i fie usor in "cura pentru slabit" (cand doar se fierb toate, fara carne; fara smantana) - a slabit, nimic de zis, dar zicea atunci ca nu mai vrea sa auda cuvantul "varza". Acum i-a trecut. :)
    Iti doresc, cu drag, weekend minunat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bine arata!Exact asa o fac si eu,doar ca cimbrul il adaug la sfarsit cand iau ciorba de pe foc...uite chiar mi-ai dat o idee pentru astazi,doar ca in loc de carne azi voi adauga carnat de casa afumat.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamne, arata incredibil! Mi-ai facut pofta, desi ciorba de vara si eu nu ne prea iubim!

    RăspundețiȘtergere
  9. Craciun fericit!
    Petreceri frumoase de sfarsit de an!
    La Multi Ani cu sanatate, bucurii, impliniri!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce mai faci?Sarbatori frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce bine arata, nu am incercat niciodata o asemenea ciorba dar arata de imi ploua in gura :))

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi ani si-un 2017 asa cum ti-l doresti ! Te pup !!

    RăspundețiȘtergere
  13. Se pare ca ai ramas la fel de harnica si de gospodina si anul acesta!
    Sa aveti pofta!

    RăspundețiȘtergere
  14. La multi ani si un an mai bun!
    Toate bune? nu ai mai scris din noiembrie :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Evelyn, ne-ai lăsat cu ciorba asta dinainte și ai dispărut! Ce e cu tine? N-ai mai publicat nimic de atâta timp... Sper că ești bine!

    RăspundețiȘtergere
  16. Toate bune? Nu ai mai scris de anul trecut!

    RăspundețiȘtergere