13 iul. 2016

The Weight of Silence


Doar ce am terminat de citit aceasta carte. Carte pe care o am de cateva luni deja, dar nu am avut timp destul sa o citesc. Dar pe care am pus mana zilele astea si nu am putut sa o las jos pana ce n-a fost gata. Pentru inceput vreau sa va anunt ca am cautat-o si in romana dar nu am gasit-o, deci probabil nu a fost tradusa. Daca vreti sa o cititi, o gasiti in engleza. Se citeste destul de usor. Si daca ar trebui sa ii dau nota, i-as da un 10, e clar.

______

Intr-o dimineata de august doua familii se trezesc si isi dau seama ca fetitele lor de 7 ani sunt disparute. Calli, fetita dulce si ascultatoare, sufera de mutism selectiv de pe la varsta de 4 ani. O tragedie a provocat ca fetita sa nu mai scoata niciun cuvant, desi nimeni nu stie ce i s-a intamplat. Iar Petra a reusit sa devina vocea prietenei sale cele mai bune, fiind singura care stie ce vrea Calli in orice moment, sau cum se simte. Antonia Clark a incercat din rasputeri sa fie o mama buna pentru Calli si Ben (12 ani) in ciuda faptului ca sotul acesteia si tatal copiilor, Griff, era tot timpul absent, beat si violent.

Cartea este povestita din mai multe puncte de vedere iar pentru asta are capitole de cate doua-trei pagini fiecare, uneori mai multe. Aceste capitole urmaresc o ordine cronologica. Personajele care ne povestesc ceea ce se intampla si amintirile lor sunt: Calli (persoana a 3-a), Petra (persoana a 1-a), Ben (adresandu-se lui Calli), Antonia (persoana a 1-a), Martin (persoana a 1-a) el fiind tatal Petrei, Deputy Sheriff Louis (persoana a 1-a) el fiind prima mare iubire a Antoniei.

Cu Griff teoretic plecat la pescuit, Antonia si parintii Petrei, Martin si Fielda, vor lupta impreuna sa isi gaseasca fetitele si sa afle ce s-a intamplat cu ele: au plecat impreuna sa se joace in padure sau au patit ceva mult mai grav decat atat? Cel mai rau cosmar al unui parinte, trait intens si de aproape in aceasta carte.

Heather Gudenkauf exploreaza cu maiestrie complicatiile familiilor si puterea pe care tacerea si secretele detin asupra lor. Tu, ca cititor, vei afla multe pe parcurs, multe despre care personajele nu afla decat prea tarziu. De asemena, unele secrete se pastreaza pana la sfarsit. Daca va place suspansul, crima, drama.. aceasta carte va fi pe placul vostru.

In aceasta carte am invatat "greutatea tacerii" si consecintele ei.

______


Prologue
 
Antonia
 
Louis and I see you nearly at the same time. In the woods, through the bee trees whose heavy, sweet smell will forever remind me of this day, I see flashes of your pink summer nightgown that you wore to bed last night. My chest loosens and I am shaky with relief. I scarcely notice your scratched legs, muddy knees, or the chain in your hand. I reach out to gather you in my arms, to hold you so tight, to lay my cheek on your sweaty head. I will never wish for you to speak, never silently beg you to talk. You are here. But you step past me, not seeing me, you stop at Louis’s side, and I think, You don’t even see me, it’s Louis’s deputy sheriff’s uniform, good girl, that’s the smart thing to do. Louis lowers himself toward you, and I am fastened to the look on your face. I see your lips begin to arrange themselves and I know, I know. I see the word form, the syllables hardening and sliding from your mouth with no effort. Your voice, not unsure or hoarse from lack of use but clear and bold. One word, the first in three years. In an instant I have you in my arms and I am crying, tears dropping many emotions, mostly thankfulness and relief, but tears of sorrow mixed in. I see Petra’s father crumble. Your chosen word doesn’t make sense to me. But it doesn’t matter, I don’t care. You have finally spoken.

______

20 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Mi-ar placea sa citesc si eu mai mult.
      Acum am inceput o carte care nu ma atrage deloc, si cum nici nu prea am timp.. putinul pe care il am, il petrec altcumva decat citind. Vreau carti bune :))

      Ștergere
  2. M-ai facut super curioasa! Si cum sunt o mare devoratoare de carti uite cum ma corupi sa mai adaug una pe lista. E frumos sa atentezi asa la portofelul meu?! :)) (care si asa e goooooooooooooool) :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca e o carte interesanta. In 2012 a aparut filmul dupa aceasta carte... dar nu cred ca l-am vazut, desi tema mi se pare cunoscuta - o sa caut macar filmul (poate il gasesc tradus). :)
    Multumesc pentru recomandare.
    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare nu te referi la The Lovely Bones? Alice Sebold, este si carte si film. Diferente ar fi multe, dar au in comun ca in amandoua dispar fetite. In My Lovely Bones dispare o fata, de vreo 14 ani, nu mai stiu, aceasta moare si povesteste din "cerul ei" ce se intampla pe pamant dupa moartea ei. Si cartea aia mi-a placut, filmul nu prea.

      Chiar te rog sa imi spui daca gasesti filmul. Am cautat in graba si nu am gasit niciun indiciu. Te pup cu drag!

      Ștergere
  4. O carte atractiva, dar nu mă pot lăuda că citesc curent în engleză, așa că... aștept traducerea. Sau filmul!

    Zi frumoasă, Evelyn!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi frumos daca s-ar traduce cartea, poate as reciti-o.
      Weekend frumos, Zinaida!

      Ștergere
  5. uite ca nu am citit)o dar suna interesaant!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am sa o pun pe lista de citit. Pare tare faina:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa o gasesti si sa o citesti, Anca! Mie chiar mi-a placut!!
      Multumesc de vizita, weekend frumos!

      Ștergere
  7. Ingrozitor! Nici nu ma pot pune in pielea acelor parinti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi imaginez ca trebuie sa fie ingrozitor. Si cand ne gandim ca zi de zi dispar atat de multi copii.. :(

      Ștergere
  8. nu am timp si pace de citit...si am o groaza de carti ce asteapta!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu timpul e greu, stiu. Eu sper sa ma intorc cu multe carti din Romania, si apoi imi fac eu cumva timp :)) chef am!

      Ștergere
  9. Si pe aceasta o sa o trec pe lista. N-am mai citit de vreo 5 ani in engleza, ar trebui sa ma mobilizez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu citisem demult in engleza, dar aici doar astea le pot cumpara. In germana inca nu pot :))

      Ștergere