11 iun. 2016

Planta carnivora

Azi am fost in Germania la Hornbach sa cumparam niste perdele opace pentru sufragerie. Jaluzele nu avem, iar la vara am muri de cald :)) Am gasit niste perdele simple, rosii, cam de aceeasi culoare ca si canapeaua. Hornbach are o sectiune destul de mare pentru plante unde gasesti orice. As mai fi luat cativa ardei, anghinare, ierburi aromatice, etc. Dar am zis sa ingrijim mai intai cele pe care le avem si apoi daca totul merge bine, vom mai vedea.

Si acolo l-am gasit pe Dexter. Cine e? Pai planta mea carnivora :D
Ia uitati ce dragalas e:

Erau mai multe soiuri de plante carnivore, dar pana la urma ne-am decis sa o luam pe aceasta, adica Sarracenia, si daca ii merge bine, poate am mai lua si cate una din celelalte soiuri. Imi plac :)

Sarracenia este o planta originara din America de Nord. Florile lor se prezinta sub forma unor ulcioare verticale de culoare rosiatica-verzuie. Aceste trompete colorate dispun de o "aripa" usor rotunjita si captureaza insectele curioase prin intermediul unor perisori interiori. Puterea de seductie a Sarraceniei costa intr-un cocktail de nectar, culoare si parfum. Odata ce insectele au cazut prada, acestea aluneca in interiorul ulcioarelor de unde nu vor mai putea iesi si vor fi dizolvate si transformate in nutrienti folositori. Lichidul lipicios de la baza florii contine enzime care descompun hrana vie ingerata.


Va place? :)

Si am zis sa profit de aceasta postare ca sa va arat cum imi evolutioneaza celelalte plante. Capsuna a fost tare buna, mai sunt cateva care maine-poimaine sunt gata de mancat, vanata a aparut si ea, desi e foarte micuta. Ardeii incep si ei sa iasa, rosiile au multe flori, iar castravetii sunt tot mai mari si mai multi pe zi ce trece!
Va doresc un weekend minunat!! Pupici multi :)

24 de comentarii:

  1. Foarte interesanta planta carnivora! Banuiesc ca de nu are insecte pentru papa nu moare; nu?! Logic ar fi sa nu, dar... mai stiu eu ce minuni a creat natura?! :)
    Micuta ta gradina e minunata! Cred ca pui atata pasiune in a o ingriji incat vei avea productie frumoasa! :) Plantele vor incerca sa nu te dezamageasca. :)
    Multumesc pentru urare. Iti doresc sa ai un weekend minunat! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu moare, nu e atat de carnivora :)) Se descurca cu tot felul de musculite, care merg la ea. In rest, bea si multa apa. Iarna va fi mai greu cu ea, dar nu are de ce sa moara.
      Multumesc mult, Diana! Nu am mari asteptari de la plantele mele, caci si asa sunt incepatoare, ma gandesc ca daca ceva nu iese bine, e normal.. inca invat cum sa le ingrijesc bine. Dar vai, cat ma bucur sa vad ca au crescut si fac flori, deci tot trebuie sa le placa ceva :D Pupici!

      Ștergere
  2. Eu aş fi curios ce mănâncă planta asta când e post. :))) Am glumit, ştiam de plantă, sunt şi la noi, doar că n-am fost tentat să cumpăr, îmi mănâncă zilele de ajus alea de le am de săpat în grădină. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Viktor, la planta asta o sa-i vina postul la iarna. Si va manca.. apa multa :))
      Mie nu imi place sa am flori sa le ingrijesc, de aceea am plante, care au folosul lor, ca o sa am ba rosii, ba castraveti.. Dar asta mi s-a parut interesanta, e si frumoasa si imi mai si papa musculitele :) Bine, cand se cumpara o astfel de planta, nici nu trebuie sa ne asteptam ca ne scapa de toate insectele, saraca, dar ceva-ceva tot face. Vreau si eu o gradina sa imi manance zilele :D

      Ștergere
  3. Ce capsuni frumoase au crescut! Cred ca esti mandra de tine! Nu am incercat sa iau plante carnivore. Ma tentau cele care se hranesc cu tantari si musculite, dar nu mi-am dus gandul pana la capat.
    Spor la gradinarit, vad ca ai talent!
    Un weekend excelent, draga Evelyn!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Suzana! Fac ce pot cu plantele, vad ca le place deocamdata :D Mai am mult de invatat, totusi.
      Aceasta sarracenie se hraneste cu tantari, musculite si orice alta insecta. Sa vedem cum evolutioneaza si ea.
      O Duminica frumoasa!

      Ștergere
  4. Ne-am tot invartit si noi pe langa niste plantute d-astea carnivore, dar inca nu ne-am decis. Cu capsunicile alea faci pofta si nu e drept!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihih, nu vreau sa pun sare pe rana, dar tare bune sunt capsunicile :) desi putine, deocamdata. Te pup, Amalia!

      Ștergere
  5. si eu tot asa ca Amalia, am dat ture ture pe langa plantele carnivore dar nu avui curaj :))). O si uzi? sau doar ii dai cate o musca. Si la iarna?


    Iar gradina ta de pe balcon e f. vivace! a mea nu merge asa repede si pic in admiratia la tine; poate si ca le semanai din seminte si ceva mai tarziu ca ale tale, si de aia nu au aceeasi vitalitate...Am floricele la rosii, am boboci la dovlecei si cam atat. Ma duc sa le ud si sa le mai vorbesc, conteaza si asta :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca nu papa degetul, am incercat :)) Eu nu ii dau muste, insectele merg singure la planta, cad in ulcioare si gata e treaba! Deocamdata am vazut cum a prins o musca mare si cateva musculite. Ea se descurca cu mancatul insectelor, iar pe langa asta, ii trebuie si multa apa, multa. Si lumina multa. Iarna va manca mai putine insecte, dar nu traieste doar din ele. Vom vedea, totusi..

      Multumesc pentru apreciere :) Sa stii ca eu le-am cumparat plantele micute, nu le-am semanat. Pentru ca mi se parea ca trecuse vremea semanatului, asa ca am decis sa le luam gata crescute. A si plouat mult de cand le-am luat, a fost o vreme schimbatoare, asa ca au avut parte de soare si de ploaie. Iti vor creste si tie, sunt convinsa. La rosii si eu am doar flori. Si precum ai vazut in poza, a iesit doar un ardei deocamdata :)) Si am vazut alte plante in magazine cat ale mele de mari pline de rosii si ardei, deci nu stiu care e treaba :))
      Sa mai pui poze sa le vedem si pe ale tale!! Ai si dovlecei.. :D ce faaain!

      Ștergere
  6. Dexter? aoleooo :)
    papa muste?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce interesant,nici nu am auzit de asemenea plante.Ce frumoase ti-s plantutele,se vede ca ai grija de ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Carmen! A fost foarte cald zilele astea si mi-e cam mila de plante.. dar deocamdata inca le merge bine :)

      Ștergere
  8. Intr-o vreme am avut o plantuta asemanatoare, de dragul copiilor, care se distrau sa o hraneasca cu muste :) Altfel prefer sa le admir in gradinile botanice.
    Eu zic, ca acusica vei manca castraveciori din productie proprie :) Bravo, Evelyn !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am cules 5 castraveciori deja :D I-am impartit cu o prietena. Sunt foarte gustosi!

      Ștergere
  9. La partea practica ma gandisem si eu cu Dexter, chiar a fost filmul Good year unde cei slabi de inger fugeau in varful patului de scorpioni! Pentru a-i indeparta se folosea lavanda. :))
    In curand vom vedea si ce vei prepara cu ingredientele din productia proprie. :)
    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata am cules 5 castraveti, dar mai cresc o gramada! Ma gandeam serios sa fac castraveti murati sa pun pe iarna, caci noua ne plac foarte mult. Dar cum nu am facut niciodata, am emotii, nu indraznesc. Ma gandesc ca poate o dau in bara si stric castravetii buni :))
      Te pup, Mihaela!

      Ștergere
  10. Gradina ta arata super! Planta aia am luat-o si eu vara trecuta, dar cred ca era la dieta de vedeta, fiindca bea doar apa, si muste ioc. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Claudia! Hehehe, poate c-o fi mancat muste, dar pe ascuns. In orice caz, atrag mustele/musculitele, dar nu fac fata la toate cele, si in niciun caz nu te scapa de ele. Cele mai bune vanatoare sunt pisicile :))

      Ștergere
  11. Whaaaaa, ce tare e planta asta!!! Am vazut si eu o planta carnivora in dedeman, dar cred ca alt soi. Era mai mica si avea florile pe verticala, cu zimti. Am vrut sa iau, dar al meu sot nu parea prea incantat :)) Probabil ii era frica sa nu-l atace noaptea =))))

    La mine toate legumele cresc greu, in afara de rosii si ardei iuti...sau poate n-am eu rabdare si le tot astept sa fie mari cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Danutza, am vazut-o si pe aia de care zici tu, si aia mi s-a parut interesanta, dar toate erau foarte mici, asa ca am ales acest soi.
      Chiar acum ti-am vazut noua postare despre gradina, inca mai trebuie sa o citesc cu atentie, dar din cate am vazut, le merg fenomenal plantelor tale :D Stai linistita, te inteleg perfect cu rabdarea, nici eu nu am :))

      Ștergere
  12. foarte interesantă planta ta carnivoră - face curăţenie şi este şi drăguţă !
    ce frumoase şi curate sunt toate plantele tale ! mai ales căpşunile - parcă sunt spălate cu periuţa !!! cred că o să fii tare mulţumită când le vei gusta pe fiecare în parte !
    cu drag, îţi doresc multă sănătate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult!
      Deocamdata am gustat din castraveciori si sunt foarte gustosi :)

      La fel iti doresc multa sanatate si o duminica frumoasa!

      Ștergere