24 aug. 2022

Mancare de vita - din bucatarie

O sa-i spuneti tocanita, dar nu m-am luat dupa nicio reteta de tocanita. De fapt, cautam o reteta spaniola de carne de vita cu ceapa, care se mananca in Spania la orice bar ca "tapa" (cel putin in zona din care vin eu). Nu am gasit ce am vrut, neaparat... Imi tot apareau retete de vita cu ceapa in stil chinezesc, care da, arata delicios, dar nu aveam toate ingredientele. Asa ca am gasit o reteta de vita in sos, in spaniola, si am facut-o. Daca cumva va amintiti ca nu mancam carne, da, aveti dreptate, am fost vegana cativa ani. De ceva timp am renuntat, iarasi din motive de sanatate. Dar ce-i drept, nu prea mananc carne, doar cate o bucatica, mai mult nu pot ca si asa nu imi place. 

Incep cu reteta, nu?

Ingrediente: 

- 0,5kg carne de vita in bucati, pe care eu le-am taiat cuburi mai mici. 

- 3 cepe micute 

- ardei rosu si verde - eu am pus cate jumatate din fiecare, pentru ca aveam ceva resuri in frigider

- 3 catei de usturoi

- putin chili (noua ne place picant - in reteta originala nu era)

- 250ml suc de rosii

- 1 pahar de vin alb

- 1-2 pahare de supa de pui 

- ulei de masline, caci altul nu am

- 1 foaie de dafin, sare, piper, boia picanta (se poate si dulce), cimbru

Mod de preparare: 

Taiam cubulete tot ce avem: ceapa, ardei, usturoi si carne. 

Punem mai intai la incins uleiul, apoi punem usturoiul si chili. Cand usturoiul prinde culoare, inainte sa se arda, punem si restul verdeturilor taiate marunt (ceapa + ardei). Adaugam sare si piper. Foc mediu. 


Intre timp am facut si supa de pui cu apa si un cubulet concentrat. Cand ceapa se inmoaie, dam focul mai tare, adaugam carnea de vita taiata cubulete si o prajim putin pana i se schimba culoarea pe toate partile si se amesteca bine gusturile. Apoi punem paharul de vin alb, si lasam vreo 2 minute sa se evapore alcoolul. 



Adaugam si supa de pui, iar apoi foaia de dafin, cimbru si sucul de rosii (adaugati aici si boiaua... Eu am uitat de ea si am adaugat-o la sfarsit). Eu am pus si putin zahar brun peste sosul de rosii. Nu am zahar alb. Amestecam bine si lasam pe foc acoperit la foc mediu vreo 30 minute ca sa scada apa si sa ramana sos. Recomand sa controlati din cand in cand. Mie in ultimul minut mi s-a cam prins de fund, dar nu a fost mare nenorocire, nu a ramas gust sau ceva. 



In teorie, ar fi gata. Eu i-am mai pus putiiina apa calda sa fie mai mult sos. Eventual, puteti sa adaugati patrunjel proaspat, eu nu i-am mai pus nimic altceva. 

Se poate servi cu mamaliga, orez, cartofi la cuptor, sau cu ce vreti voi. Noi am mancat cu paine. Da, arata fix a tocanita :)) Dar a iesit bine, sosul delicios!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu