24 nov. 2016

Ciorba de varza (Lucskos káposzta)

Noua ne place mult aceasta ciorba. Nu v-am spus, dar cand fac de mancare imi place sa aud ceva, fie muzica fie videouri de retete, asa mai prind idei :) In rest, am caietul de retete de la mama pe care il folosesc mereu la orice. Mi-am dat seama ca nu prea sunt videouri de retete pentru ciorba de varza, se poate sa fie mai cunoscuta in Ardeal decat in alte parti. Am gasit mai multe cautand "lucskos" dar.. in maghiara. Si desi ar trebui sa inteleg, parca mi-ar fi mai usor in romana :)) Nu stiu daca voi faceti aceasta ciorba, dar am zis sa va pun reteta si cateva poze in caz ca cineva are nevoie. E foarte buna!

Ingrediente: 
- 1 ceapa mare
- 1 ardei verde
- 2 morcovi
- carne de porc (carne afumata, i se poate pune si bucati de bacon)
- 1 varza mica
- cimbru, marar, sare, piper, boia (eu am pus defapt piment de cayenne pentru ca ne place picant)
- bulion
- otet

Preparare:
Taiem ceapa si ardeiul marunt, morcovii rondele, carnea cum o vreti, noi o taiem mai mica, se face mai repede si e mai usor de servit in farfurie. Varza o taiem si pe ea marunt.

Punem putin ulei pe foc intr-o oala mare apoi adaugam ceapa si ardeiul, si putina sare sa transpire ceapa. Eu am folosit ulei de cocos si ulei de masline, ca sa incerc cel de cocos :)) Miroase bine. Ah, si am pus si putina slanina taiata marunt, acum observ vazand poza. E optional, dar da un gust bun. Cand ceapa e putin facuta, adaugam si morcovii.
 In reteta din caiet se pun legumele direct la fiert, dar eu nu pot sa fac nicio ciorba sau crema fara sa calesc putin legumele inainte. Mi se pare ca toata treaba asta da un gust mult mai bun ciorbei/cremei. 
Adaugam si carnea, sare, piper, cimbru tocat si eu am pus si praf de usturoi. Amestecam bine sa se amestece gusturile, lasam cateva minute, apoi umplem oala de apa. Nu chiar pana sus, ca trebuie sa punem si varza apoi.
 Cand apa fierbe, adaugam si varza taiata marunt, boiaua si cimbrul. Eu am pus o legatura de cimbru uscat adus din Romania. Aceasta ciorba nu pot sa o fac fara cimbru si marar, sunt ingrediente esentiale.
Lasam pe foc vreo 40 de minute, intre timp mai completam de apa daca aceasta scade si de sare.
Cand varza e deja moale si carnea facuta, adaugam si mararul tocat marunt. Eu aveam marar proaspat, dar se poate pune si uscat. Adaugam putin bulion si vreo 3-4 linguri de otet. Mai lasam pe foc vreo 10 minute.

 Eu inainte sa o termin o gust de cateva ori sa nu ii lipseasca sare, otet sau orice altceva. Gust si varza si morcovul sa ma asigur ca s-au facut bine.
Se serveste cu smantana si ardei iute.

Chiar is curioasa daca voi faceti aceasta ciorba, si daca o faceti ca si mine. Daca nu, v-o recomand, e foarte buna!

PS: Am facut poze ca sa le pun pe blog, apoi am scris si postarea, doar ca sa imi dau seama ca mai am o postare despre ciorba de varza.... Am decis totusi sa o public pentru ca din motive necunoscute, cealalta postare a ramas fara poze si fiind prima data cand faceam aceasta ciorba, am omis cateva ingrediente. Sa nu credeti ca nu mananc si altceva :))

Zile frumoase sa aveti!

3 nov. 2016

Cumparaturi septembrie (DM, Yves Rocher, Kiko)

Deja suntem in noiembrie, dar trebuia sa va arat si noutatile cumparate in septembrie. Din octombrie nu am nimic nou (cred). Majoritatea deja le-am incercat, folosit.. sa vedem despre ce e vorba!

Yves Rocher
Un gel de dus enorm cu aroma de mango si coriandru. 
O paleta de farduri si o baza fixativa pentru fardul de pleoape.
Restul le-am primit cadou de la ei, nu mai stiu cu ce ocazie/oferta. O agenda 2016-2017, un caietel si un balsam de corp cu ulei de argan biologic si ulei esential bio din floare de portocal, cu proprietati calmante. Ador crema asta, miroase excelent!! Este si destul de mare, are 200ml.

Kiko Milano
Eram in graba asa ca nu am avut timp sa ma uit la rujuri din pacate, desi mi-ar fi placut sa pun mana pe vreunul. Dar in schimb am luat doua rimmeluri ca sa le incerc si fardul asta sclipitor.
Rimmelurile sunt urmatoarele: Volume attraction mascara si Long eyes+ active mascara. Cel din stanga le lungeste iar cel din dreapta ofera volum. M-au costat foarte foarte putin, in jur de 3-4€ fiecare, asa ca nu ma asteptam sa faca minuni. Dar imi plac tare mult. Intr-adevar isi fac treaba! Cred ca nu mai iau Sexy Pulp de la YR o vreme...

DM
De la ei am luat iar un gel de dus cu perle de ulei cu aroma de rubarba si magnolie. Zic iar pentru ca mai luasem un gel de dus cu perle de ulei si mi-a placut mult, dar acum nu l-am mai gasit, doar pe asta. Am zis sa incerc, si am descoperit ca rubarba miroase bine :))
Doua geluri de ras, fiindca erau editie limitata. Unul e cu aroma de cocos si hibiscus (Coconut Kiss) iar celalalt e cu aroma de Amaryllis (Oriental Flower). Folosesc cel de cocos si imi place cum miroase plus ca isi face bine treaba.
 Rezerve pentru aparatul cu spray Glade. De obicei iau de lacramioare dar nu am gasit. Nu imi place ca nu le pot mirosi inainte sa le cumpar. Acum am pus ultimul din poza "Be Cool" si abia astept sa se termine!! Miroase ingrozitor... :( Cel putin mie nu imi place deloc! Sper ca celelalte sa miroasa mai bine.
 Ruj Nyx, vitamina B12 si ulei de cocos bio.
 Rujul lichid de la Nyx deja l-am folosit de cateva ori si imi place. Rezista multe ore, e mat si culoarea este pe gustul meu. Cand se usca face niste gomoloase pe interiorul buzei, pe care eu le dau jos cu un servetel, si apoi nu imi mai da probleme. Prima data m-a cam enervat, pana m-am obisnuit. E primul meu ruj lichid :))
 Poza am facut-o chiar cand am incercat rujul, deci sa nu va uitati prea tare la cat de rau l-am aplicat :D

Va pup!